– Jakter vinneroppskriften sammen med Kjetil Mørland & teamet bak Finland 2017…

JOWST feat. Aleksander Walmann var Norges representanter i Eurovision 2017. Låta «Grab The Moment» havnet på en hederlig 10.plass i finalen.

I 2018 var JOWST også medkomponist på bidraget «Talk To The Hand«, som endte på 4.plass i den norske finalen i Melodi Grand Prix. Nå satser JOWST for fullt igjen!

Etter at vi i Eurovision Norway la ut en post på vår Facebook-side for noen dager siden, bekreftet Jowst kort tid etter,  at han ønsker å stille opp for Storbritannia i Eurovision. Da måtte vi selvsagt ta kontakt med han, for vi ville så gjerne vite litt mer om hans planer for Eurovision 2019. Samtidig var vi nysgjerrig på hvilke inntrykk han sitter igjen med etter å ha deltatt i MGP og Eurovision. Joakim tok spørsmålene våre på strak hånd, og svarte ganske så åpenhjertig fra sitt nye studio..

 

jowstgitar
Joakim i sitt nye studio! (Foto: Are Næsset)

 

Du bekreftet at du ønsker å stille opp for Storbritannia i Eurovison. Hvorfor akkurat UK?

Jeg ønsker å stille opp for UK, men ikke som artist, men som det viktigste (for meg): Låtskriver og produsent. Grunnen til dette har 2 hovedpunkter. Den ene grunnen er at UK er den gruppen med nasjoner som har størst potensialet til å vinne hele konkurransen, eller generelt gjøre det bra, ofte. Med sitt stjernelag av Internationale låtskrivere og artister, er det ikke mange som kunne overgått dem. Men disse stiller ikke. Så en motivasjonsfaktor er også det at det ville vært veldig kult å få jobbe med noen av de.. Den andre, og kanskje største motivasjonsfaktoren, er at befolkningen i disse landene, har generelt den verste holdningen av alle som deltar, til konkurransen. Det er liksom det motsatte av Kred. Media omtaler det også nærmest som et humor program. Jeg forstår på en måte hvordan de har havnet det. Nettopp det at de vet at de leder musikkindustrien (sånn ellers blant de landene som deltar) -men gjør det likevel dårlig. Det er enkelte hendelser som kan gjøre at man kunne tenke seg at Ukraina vant det året grunnet den politiske konflikten de var i, og det var vell det den låten handlet, eller refererte til også. Men jeg mener den låta vant på grunn av følelsene som generelt ble vekket da hun fremførte. Det jeg prøver å få frem, er at det å påstå at ESC bare handler om politikk har kunnet være en enkel unnskyldning for hvorfor alle utenom vinneren taper. Og dette er tydeligvis noe som media der borte har brukt som «unnskyldning» også, når befolkningen blir frustrert over hvor dårlig de gjør det. Mitt mål er å motbevise politikkpåstanden. Men for at det skal gå, må også BBC gå inn for det samme. Som Robbie Williams sa: Jeg er klar for å representere UK når BBC er klar for å vinne. Det er noe i det….

Vi skulle mer enn gjerne visst alt om låten(e) du har sendt inn til UK, men hva kan du si om den? Har du skrevet den alene? Har du funnet en vokalist til låta? Hvilken type låt er det?

-Jeg sender inn flere låter. Noen høres ut som JOWST gjør, og andre høres ikke slik ut. Det er i hovedsak låter som kan kalles for pop-låter. Slik som Britiske artister gjør det så bra med fra før. Ikke låter som du normalt hører i ESC. I første omgang handler det om å finne ut hvilken låt som er best. Også må vi finne den riktige artisten. Men jeg har kontakt med en del artister. Om jeg skulle levere totalt 7 låter, er det antagelig et sted mellom 14 og 20 rettighetshavere totalt på de låtene. Men en funfact er at den ene av låtene som blir levert til vurdering, er skrevet av meg, Kjetil Mørland, og den duoen fra Finland 2017  Norma John.

 

jowstbakfra.jpeg
Produsenten i sitt ess.. (Foto: Are Næsset)

 

Har du sendt inn bidrag til flere land, og i tilfelle hvilke?

– Ja. Jeg har sendt låter til 3 land, hvorav Storbritannia er det ene.  Jeg har tidligere, ganske impulsivt lovet at jeg skulle få med 2 låter i neste runde..

Du og Aleksander Walmann  «kom fra intet», og vant MGP 2017. Hvordan var det å takle alle oppmerksomheten som kom over natta?

– Det har gått veldig fint. Både jeg og Aleksander er opptatt av å ikke få oppmerksomhet på feile premisser. Når vi har snakket med promoavdelinger for å ta et eventuelt intervju med f.eks VG, har de spurt om hva vi har å dele. Om det er noen røverhistorier der. Og mitt fokus har vært å heller dele noe som andre kan dra nytte av, og som jeg er stolt av. Og dette har resultert i at all oppmerksomhet som har kommet, har vært god. Heldigvis så skjønner ikke helt folk hvor de har sett meg før, og det varer til jeg forklarer, eller tar på meg maska..

 

Jowstmaske2
Joakim, slik de fleste kjenner han… (Foto: Christian Bastiansen)

 

Det virker som du etter dine deltakelser (MGP & Eurovision 2017 og MGP 2018), har fått et stort engasjement for Eurovision. Hva synes du er så positivt med MGP og Eurovision?

– Ja, jeg har det. Jeg synes fansen er veldig fine å ha med å gjøre, og jeg har holdt meg til mye ESC-relaterte samarbeid siden 2017 for å bare jobbe på så høyt nivå som mulig. I musikkbransjen sånn ellers, er MGP og ESC noe ukredibelt (om det er et ord). Dette har gjort at de som er på samme nivå som ESC-deltagere i bransjen ellers, ikke synes det er særlig stas. Som eksempel, har Kristian Kostov nesten like stor fanbase som Astrid S. Den ene ville ha jobbet med JOWST, men den andre ville ikke ha gjort det.

Når dere artister deltar i MGP og Eurovision, følger dere med på hva som blir skrevet om dere i sosiale medier som på f.eks på siden vår Eurovision Norway?

– Ja vi følger med! Vi er jo tross alt nysgjerrig på hva folk synes, og jeg er veldig glad i å la folk se at jeg har sett. Jeg vet at det betyr så mye. De aller aller fleste artister ser veldig mye, de er som regel bare veldig var på å la folk få se det… Jeg trykker gjerne på «like» når noen skriver et offentlig kompliment og anbefaling. Men jeg trykker gjerne på «like» når noen skriver noe dumt også -for å la dem se at jeg ser det!  Og er det et spørsmålstegn der, så svarer jeg, om jeg har tid..

I forkant av deltakelsen i Eurovision 2017, så var dere tilstede på veldig mange preparties i tiden før finalen – deriblant i Tel Aviv. Har dere noe utbytte som artister av å stille opp på preparties?

-Ja, dette var veldig bra å være med på. Det var en veldig fin erfaring å ta med seg ut til finalen, for i intervju gikk det nesten på autopilot, og vi ble bedre kjent med alle vi møtte i finaleukene. Det er så mye bedre å skulle stille opp på direktesendt TV foran nesten 200 millioner, når man er under kontroll, blandt venner og bekjente, enn det omvendte. Og dette var hovedfaktoren for at vi prioriterte preparties.

Hvilket norsk bidrag gjennom tidene synes du er det beste? (Utenom «Grab The Moment, selvsagt..)

– Det er antagelig Margaret Berger sin låt jeg tenker mest over, og som jeg likte med tanke på produksjon osv. Så det er den kuleste produksjonen (noe som er veldig avgjørende for en produsent).  Selve låta er det nok Kjetil Mørland eller Alexander Rybak som har servert…

 

jowstmaske1
– Hit, men ikke lenger.. Noe mer vil ikke JOWST røpe – enda..         (Foto: Christian Bastiansen)

 

Vi kan ikke si annet enn at vi gleder oss til å se og høre mer fra Jowst, både i MGP, andre nasjonale finaler og Eurovision! Vi lover å heie på de bidragene som Joakim leverer, uansett hvilke land han representerer. En Eurovision-seier til Storbritannia, med Jowst som låtskriver, vil alltid være en halv norsk seier!

De neste månedene vil vise om Joakim når målet om å være representert i to nasjonale finaler. Vi vet Storbritannia er det ene landet, og vi regner med at NRK sitter på et bidrag fra JOWST. Vår gjetning er at bidraget som er skrevet med Kjetil Mørland og duoen fra det finske bidraget i 2017 blir å høre i den norske finalen. Et samarbeid mellom disse peker mot en popballade, som oser kvalitet. Vi gleder oss!

 

TAKK til Joakim! Vi heier på deg!

 🇬🇧 English version of this this interview 🇬🇧

 

eurovisionnorway
Følg oss på Facebook! 👍🏻

En kommentar om “– Jakter vinneroppskriften sammen med Kjetil Mørland & teamet bak Finland 2017…

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: