Anita Skorgan 60 år- og en legende i MGP & Eurovision!

Året var 1979. Eurovision Song Contest ble arrangert i Israel.

Undertegnede var bare et barn – på vei mot sitt 10.leveår. Jeg hadde sangen «Oliver» på hjernen. Jeg var overbevist om at Anita Skorgan skulle vinne hele sullamitten, uten at jeg hadde hørt noen av de andre bidragene i konkurransen. «Oliver» var som et klister på hjernen, og jeg ble nok litt forelska.. Da sendingen fra Israel var slutt, viste resultatene at Norge og Anita Skorgan fikk en 11.plass. Vertsnasjonen Israel vant det hele, med den legendariske «Halleluja».

Hennes opptreden i Melodi Grand Prix og Eurovision i 1979, gjorde sitt til at jeg ble blodfan Anita. Hun debuterte i Melodi Grand Prix allerede i 1976. Hun endte på tredjeplass, med bidraget «Hastverk».

Året etter debuten, skulle Anita Skorgan vinne Melodi Grand Prix for aller første gang. Bidraget het «Casanova» og Anita representerte Norge i Eurovision for første gang i 1977. Anita oppnådde en 14.plass i den internasjonale finalen.

Anita Skorgan har deltatt i Melodi Grand Prix hele 9 ganger som vokalist, i tillegg til tre gangert som komponist uten at hun selv fremførte sangen. Den siste gangen var i 2005, da Jahn Teigen fremførte «My heart is my home». Det endte med en 4.plass i MGP.

I 1981 var Anita Skorgan korist for Norge i Eurovision. Bidraget ble fremført av Finn Kalvik. «Aldri i livet» fikk o poeng.

Anita Skorgan og Jahn Teigen representerte Norge i Eurovision Song Contest i årene 1982 og 1983. Sammen sang de «Adieu» frem til en 12.plass i Harrogate i 1982. Året etter vant «Do-Re-Mi» den norske finalen i Melodi Grand Prix. Låta ble der fremført av Jahn Teigen, Wenche Myhre og gruppen Silhuette. I den internasjonale finalen i Tyskland kunne ikke Wenche Myhre stå på scenen for Norge, da hun hadde deltatt i den tyske utgaven av MGP. Slik var reglene den gang. Anita Skorgan ble hentet frem igjen, og sammen tok de Norge til en 9.plass i Eurovision med «Do-Re-Mi». Norges beste resultat på mange år – dengang.

Så kommer vi til 1985. Året Norge vant Eurovision for aller første gang, med låten «La det swinge». Dette året deltok Anita i MGP med låten «Karma». Hun var den internasjonale juryens favoritt i den norske finalen, men måtte se seg slått av Bobbysocks. Låta «Karma» har allikvel festet seg som en populær MGP-låt..

I 1988 kom Anita Skorgan tilbake i Melodi Grand Prix, men denne gang som komponist. Karoline Kruger vant den norske finalen, med bidraget «For vår jord». Anita skrev melodien til dette bidraget. Det ble en hederlig 5.plass i Eurovision dette året.

 

Som blodfan av Anita Skorgan tilbake til mitt første minne om Eurovision i 1979, så var det en sann glede å se hun returnere til Melodi Grand Prix og Eurovision flere ganger utover på 80 og 90-tallet. Siste gangen hun selv stod på scenen i Melodi Grand Prix var i 1990, da hun sang sammen med Jahn Teigen og svenske Carola. Sangen het «Smil», og endte på en 2.plass i den norske finalen som fant sted på et hotell (!) I mine øyne var deres bidrag mye bedre enn vinneren det året, men man kan ikke alltid få det som en vil…

I dag fyller Anita Skorgan 60 år. I kveld står hun på scenen i Chat Noir i Oslo, med festforestillingen «Veien hit».

En konsertforestilling der publikum blir bedre kjent med Anita Skorgan og hennes over 50 år lange karriere og tilstedeværelse som musiker og artist. Hun har medvirket på uttallige konserter, TV – programmer, CD innspillinger og spilt med «de fleste», her blir det fortellinger og musikk som hennes egen «ønskekonsert»! Forestillingen går for fullt hus.

Anita-banner-719x495.jpg

 

Vi krysser fingrene for at Anita Skorgan igjen blir å se i Melodi Grand Prix. Enten som komponist eller artist. Anita har utgitt mange album ved siden av sine deltakelser i MGP og Eurovision. Noen eksempler er «Head over heels» fra 1994. En låt undertegnede også var hektet på, og skulle gjerne sett konkurrere i MGP…

 

Takk for all musikken du deler, og har delt, med oss Anita!

Gratulerer så mye med 60-årsdagen! ♥️

 

eurovisionnorway
Følg oss på Facebook! 👍🏻

Skrevet av Tom Rodell Marthinsen  – Eurovision Norway –

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: