10 år siden vi hørte «Fairytale» første gang

I dag er det ti år siden Alexander Rybak fremførte «Fairytale» i Melodi Grand Prix! Stedet var Grenlandshallen i Skien, der Alexander var siste artist ut i den tredje delfinalen i MGP 2009. Som alle kjenner til: Joda, han kvalifiserte seg til den norske finalen 21.februar 2009…

Etter fremføringen i delfinalen, så handlet Melodi Grand Prix 2009 mye om Alexander Rybak og dansegruppen Frikar. De tok Norge (og Europa) med storm. Under MGP-finalen kokte Oslo Spektrum da de igjen sang og danset seg gjennom «Fairytale». Publikum møtte de med full jubel, trampeklapp og dans gjennom fremføringen.

Avstemningen ble en gedigen fest for Alexander Rybak og Frikar. Det var ingen tvil om hvem som skulle gå av med seieren. Fairytale vant avstemningene fra alle juryene , samt telefonstemmene fra ulike landsdeler. Det endte med en soleklar seier. 747 888 poeng. Over seks ganger (!) så mange poeng som gikk til andreplassen (121 856).

Da seieren i Norge var et faktum, våknet også Europa. Mange europeere pekte på Alexander og Frikar som den potensielle vinneren av Eurovision.

Fairytale vant sin semifinale i Eurovision Song Contest 2009. (Alexander Rybak vant faktisk også sin semifinale i Eurovision 2018!) Låta handler om Alexanders eks-kjæreste, som forøvrig står på scenen, med fiolin, i Melodi Grand Prix-finalen i år..

Resten av historien kjenner vi. Europa elsket Fairytale! Det rant inn «Douze points» fra alle kanter – hele 16 land hadde Norge på topp. Aldri tidligere hadde en Eurovision-vinner fått så mange poeng (387). Hele 169 poeng ledelse på andreplassen. Ingen glemmer Alexander`s oppfordring da han holdt takketalen ved vinnerfremføringen i Moskva: «Møt meg gjerne på Gardermoen». Ja, det ble kaos på flyplassen ved ankomst 17.mai!

«Fairytale» har gått inn i historien som en av de mest populære vinnerne i Melodi Grand Prix og Eurovision. Vi tar av oss hatten!

Gratulerer med 10-årsjubileet Alexander !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: