– Rapper og ex-politiker. Nå klar for endelig å presentere Joik for Europa!

Fred er joikeren i KEiiNO. Han sørger for at «Spirit In The Sky» blir tilført det lille ekstra. Joiken gjør sitt til at låta har slått ekstra godt an hos Eurovisionfansen – oss inkludert.  Endelig skal joiken, som er en stor del av den norske kulturarven, igjen representere Norge i Eurovision Song Contest.

Hvem er Fred?

 

Allerede som 6-åring begynte han å lage egne sanger. Den kreative Fred tok opp lyder fra Super Nintendo og la sin egen rap over! Som 10-åring begynte han å produsere musikk på pc og kombinerte dette med samisk rap. Da han var 18 år etablerte han den samiske rapgruppa Duolva Duottar, som bare to år senere tok seg til finalen i Norske Talenter.

 

 

Fred er født på selveste Samenes nasjonaldag, og kunne tidligere i år feire sin 31-års dag.

Bare uker før det ble kjent at han skulle delta i Melodi Grand Prix, lanserte han musikkvideoen til Duolva Duottar`s nye single «MÁRKANSTÁLLU». Det låter rett og slett tøft, og vi lover deg: Det låter veldig annerledes enn «Spirit In The Sky» – Sjekk selv!

 

 

Fred er vokst opp i Kautokeino, og alltid hatt joiken rundt seg. Han har tidligere fortalt at han har følt at folk har satt han litt i bås, og sagt at – Du skal ikke bare komme her og prøve å joike i tillegg. Fred føler et ansvar når han tar med seg den tradisjonelle joiken inn i EDM-sjangeren, sammen med KEiiNO.  Han vil vise at joiken kan brukes til flere musikalske uttrykk.

For oss er joik en fantastisk sjanger, som altfor lenge har vært mangelvare i Melodi Grand Prix – og Eurovision! Lite visste vi om at joik faktisk er skambelagt i deler av Nord-Norge..

Redaktør i NRK Sápmi, Mona Solbakk, fortalte i en NRK-reportasje tidligere i år at

– Misjonærer i lang tid har forbundet joik med djevelen og derfor vært skamfullt. Dessverre er det mange som fortsatt føler det slik, og kirker i nord forbyr sjangeren.

 

Untitled design (48).png

 

Fred er en engasjert fyr, og det gjelder ikke bare innen musikkfeltet. Han har vært representant og parlamentarisk leder i Sametinget – inntil for bare to år siden! Her var han medlem av oppvekst-, omsorg- og utdanningskomiteen.

Humor, og glimt i øyet, har han også fått utlevert. Det opplevde vi selv da vi intervjuet KEiiNO etter seieren i Melodi Grand Prix. Flere fans lurte på om det var noen sjanser for at vi fikk se Fred i kofte under Eurovision, og det spørsmålet taklet han galant…

 

 

Vi gleder oss til å se og høre Fred og resten av KEiiNO under årets Eurovision! De skal opptre i den andre semifinalen som finner sted Torsdag 16.mai. Kvalifiserer de seg videre til finaleplass (noe vi håper og tror!), så blir de å se i den store Eurovisionsfinalen lørdag 18.mai!

 

Følg Fred på YouTube 

Følg Duolva Duottar på Spotify

Følg KEiiNO på Facebook

Følg KEiiNO på Spotfy

 

 

EN

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: