– Da Bobbysocks satte Norge på hodet!

4.mai 1985 var Europas øyne rettet mot Gøteborg. Lill Lindfors ledet Europa gjennom 19 låter som skulle konkurrere om å vinne Eurovision. Norge startet som land nr 13.

Vi hadde aldri vunnet Eurovision tidligere. Ute i Europa var vi mest berømt som det landet som stort sett endte sist, og i verste fall fikk 0 poeng.

Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen ville det annerledes.

Bobbysocks møtte på problemer fra de internasjonale dommerne i den norske finalen av Melodi Grand Prix i 1985. De stemte ikke frem «La det swinge» som sin favoritt. Anita Skorgan sitt bidrag «Karma» fikk toppscore fra den internasjonale juryen. Det var det norske folk som til slutt sørget for at Bobbysocks skulle representere Norge i Gøteborg. Stikk i strid med vurderingen fra de internasjonale dommerne.

4.mai stod Bobbysocks klare for å forsvare de norske fargene. Norge stod i helspenn, for vi var tippet som en utfordrer denne gang – til seieren. Det var ingen som helt trodde på det, mest fordi vi var vant med å komme på en av de siste plassene. Det var like stor sjanse for at Norge skulle vinne VM i fotball, som at vi skulle klatre helt til topps i Eurovision.

Men det utrolige skjedde! Bobbysocks vant Europa, og «La det swinge» ble den første norske vinneren av Eurovision.

 

 

Seieren skapte gledesrus og jubel her hjemme i Norge, og Bobbysocks ble tatt imot som helter etter seieren. Med «Bobbysjokket» opplevde det norske publikum, og forsåvidt landets artister med, det ingen hadde trodd på: Det umulige ble mulig!

I løpet av den første uka etter seieren i Eurovision spilte NRK «La det swinge» hele 429 ganger – tilsvarende 20 timer (!) Norge hadde fått sin første seier og «Bobbysjokket» var komplett.

Gleden var stor. I Oslo danset hundrevis av jublende mennesker etter tv-sendingen, og politiet kunne melde om stor feiring landet over. VG ga ut et eget Grand Prix-nummer og kalte seieren for «større enn OL-gull». NRK-direktøren proklamerte også med glimt i øyet at «Seieren var det største som hadde hendt Norge siden svartedauden!»

 

bobby2

 

Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen kjørte en seiersparade fra Svinesund til Oslo dagen etter finalen, i en egen rosa Bobbysocks-cabriolet. 2000 mennesker ventet på Bobbysocks ved grensen, og politikamrene i Østfold sloss om å få eskortere vinnerne inn mot Oslo! I hovedstaden hyllet 3000 fremmøtte de to vinnerne da de ankom Grand Hotel.

Bobbysocks turnerte også rundt om i Europa, på forskjellige tv-show og konserter. «La det swinge» inntok hitlistene i flere land, deriblant Storbritannia. Her er de på en konsert i Tyskland med Boney M:

 

bobby3

 

Den internasjonale finalen ble sett av 95 prosent av alle nordmenn over 15 år. Finalen ble også det best likte tv-programmet i Norge i hele 1985.

Bobbysocks fikk stor suksess i Norge og gjorde det bra på hitlister i flere land i Europa. I Norge samlet turneen «Swinging Tour ’85» hele 250 000 tilskuere. Til og med Stortinget hedret Bobbysocks med Peer Gynt-statuetten,  for å ha bidratt til å gjøre Norge kjent i utlandet. Bobbysocks fikk også juryens hederspris under Spellemannsprisen i 1985.

Hanne Krogh, Elisabeth Andreassen og komponisten Rolf Løvland, hadde sørget for å bringe Eurovison Song Contest til Norge. Året etter ble Eurovision for aller første gang arrangert i Norge. Stedet var Grieghallen i Bergen.

 

dfd778d1d9d53554b839480cc9cb19e3.jpg

 

I 2015 kunne Eurovision Song Contest fylle 60 år, og dette ble markert med eget Eurovision-party i London. BBC inviterte tidligere vinnere, og andre deltakere fra Eurovision. Deriblant vår første Eurovision-vinner Bobbysocks!

30 år etter at de vant i Gøteborg, tok de London med storm!

«La det swinge» er fremdeles en populær låt når den spilles på klubber og diskoteker. Det er en partysang som aldri vil bli glemt.

For alle Eurovision-fans vet hvor de var, da «La det swinge» gikk helt til topps i Eurovision Song Contest…

 

LP-Bobbysocks-Polen-B

 

LA DET SWINGE !

 

Fra en radio strømmer gamle melodier
Og jeg våkner opp og spør meg hva som skjer
Er det bare drøm og fantasier
Når jeg føler at det swinger mer og mer

La det swinge, la det rock ‘n’ roll
La det swinge til du mister all kontroll
Oh hi ho…
La det swinge, la det rock ‘n’ roll

La musikken gå la rytmen aldri stanse
Kan du kjenne at du lever her og nå
Føler du hvor gjerne du vil danse
Oh… og hører du at hjertet slår og slår

La det swinge, la det rock ‘n’ roll
La det swinge til du mister all kontroll
Oh hi ho…
La det swinge, la det rock ‘n’ roll

Føler du hvor gjerne du vil danse
Hører du at hjertet slår og slår
Og slår…

La det swinge, la det rock ‘n’ roll
La det swinge til du mister all kontroll
Oh hi ho…
La det swinge, la det rock ‘n’ roll

La det swinge, la det rock ‘n’ roll
La det swinge til du mister all kontroll
Oh hi ho…
La det swinge, la det rockin’
Swinge, la det rollin’
Swinge, la det rock ‘n’ roll

 

bobbysocks-let_it_swing_s_2

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: