Fra Samiid Ædnan til Spirit In The Sky

39 år har gått siden Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg gikk til topps i MGP-finalen. Året var 1980 og joiken var banebrytende i Eurovision Song Contest, da dette var første gang vi fikk høre joik i en slik sammenheng. Teksten ble skrevet av Ragnar Olsen og refererer til samefolkets politiske kamp for større autonomi.

Sverre Kjelsberg skrev selv melodien og han samarbeidet tett med Mattis Hætta og de ble enige om hvordan de skulle veksle visesang og joik. Samarbeidet resulterte i Samiid Ædnan og sangen fikk stor oppmerksomhet både i media og blant «folk i gata».

Åge Alexandersen og Sambandet med «Bjørnen sover» måtte se seg slått på målstreken i den norske finalen etter ny stemmerunde over de to største favorittene. Samiid Ædnan ble på grunn av denne seieren kåret av NRK til det mest minneverdige øyeblikket i Melodi Grand Prix.

 

 

Vi er inne i en annen tid, det er andre musikalske strømminger og forventninger til Eurovision Song Contest. Vi skriver 2019 og nå har vi endelig en ny norsk vinnersang der joiken igjen har fått en sentral plass i ESC. Spirit in the Sky ble storfavoritt allerede før den norske finalen.

Denne gangen er det musikkgruppen Keiino, som består av sanger – og låtskriver Tom Hugo, sangeren Alexandra Rotan og rapperen og joikeren Fred Buljo. Joik er en eksotisk musikalsk utrykksform, både blant nordmenn og folk ellers i Europa. Det er samenes tradisjonelle folkemusikk og det er noe med den mektige urkraften som appellerer til folk. Joik tilfører den mer kjente sangtradisjonen magi og kanskje er det også nettopp det som tilfører Spirit in the Sky det særpreget som kan løfte sangen frem til seier i Eurovision Song Contest i mai måned.

 

keinoooqw

 

Samiid Ædnan vant ikke. Joik var ukjent i Eurovision Song Contest sammenheng i 1980 og var generelt et mer uvanlig kulturelt fenomen i den tradisjonelle populærmusikken. Det har imidlertid gått nesten 40 år og det er større åpenhet rundt det å blande ulike musikalske utrykk og kulturer. Spirit in the Sky har det som skal til for å nå høyt. Keiino blander to ulike kulturer innenfor norsk musikk på en måte som vekker begeistring. Popmusikk med elementer av elektronika og dance fenger veldig mange og når sangen i tillegg er tilført joik som er en annen og spennende side ved den norske musikkulturen, gir den Spirit in the Sky et fengende, lekent og særegent uttrykk som kan bringe oss langt. Hvor langt, vet vi først i mai…

 

  EN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: