Spoiler alert: Dette skjer i kveld

Endelig skjer det vi alle har ventet så lenge på, nemlig første semifinale i Eurovision 2019. I kveld opptrer blant annet gode gamle Darude fra Finland, vi får se tidenes kanskje mest avanserte sceneshow fra Australia, og oppleve årets mest omdiskuterte bidrag, Hatari fra Island. Gled deg!

Fjorårets vinner Netta åpner semifinalen med et brak! Hun kommer ut av en lysende katt, ikledd en svart og sølvfarget «badedrakt» omringet av både kvinnelige og mannlige dansere. Hun synger vinnersangen fra i fjor, TOY. Stor applaus både i arenaen og i pressesenteret. 

Kveldens 17 deltagere er:

1. Kypros: Tamta – Replay

Tamta synger for Kypros. Foto: Martin Fjellanger, Eurovision Norway

Postkort: Hun presenteres av et dansende postkort med hav i bakgrunnen.
På scenen: Nummeret åpnes med rask kameraføring blinkende lys i hvitt, svart og pastellfarger. Akkurat som Eleni Foureira (Kypros 2018) har hun fire dansere med seg, men det spørs om både låt, artist og koreografi er god nok til å følge opp den fine andreplassen fra i fjor. Men tross alt; en solid åpning av Eurovision 2019. Stor applaus både i arena og pressesenter.

Spådom: Til finale. 

2. Montenegro: D’moll – Heaven

D’Moll fra Montenegro. Foto: Martin Fjellanger, Eurovision Norway

Postkort: Lett og lekent med dansere, strand og surfebrett. På scenen: Vokalistene i gruppen er mellom 16 og 22 år, likevel føles dette utrolig gammeldags og utdatert, både med tanke på låt, klær og koreografi. Kledd i hvite dresser med røde skjerf.

Spådom: Rett ut av semifinalen. Havner sannsynligvis også på sisteplass. 

3. Finland: Darude & Sebastian – Look Away

Postkort: Darude blir presentert på toppen av en av skyskraperne i Tel Avivs finansdistrikt. På scenen: Kvinnelig danser i grønn kjole står midt på scenen. Darude til venstre og Sebastian ute på scenekanten. Grafikk med smeltende isfjell i bakgrunnen. Lite engasjerende til tross for viktig budskap. Applaus i arenaen, men ikke i presserommet.

Spådom: Finland går dessverre ikke til finale i år. 

4. Polen: Tulia – Pali się

Postkort i idylliske omgivelser på den israelske landsbygda. På scenen: Fire damer kledd i tradisjonelle drakter. Damenes ansikt vises på LED skjermene bak. Blir veldig godt mottatt i både arena og presserommet. I presserommet klappes det også midt i sangen.

Spådom: Ikke blant favorittene men etter mottagelsen i arenaen og pressesenteret å dømme, går Polen kanskje til finale. Men bare kanskje

5. Slovenia: Zala Kralj & Gašper Šantl – «Sebi»

Postkort: Dansende på en blomstereng. På scenen: Mørkt, og stemningsfullt med stjernehimmel i bakgrunnen. Zala, den kvinnelige vokalisten virker nervøs. Paret ser dypt og inderlig på hverandre gjennom hele sangen.. Rolig kameraføring går i sirkel rundt paret. Stor applaus i presserommet.

Spådom: På grensen til finale. 

6. Tjekkia:  Lake Malawi – Friend of a friend

På scenen: Det hele ligner litt på D’sound sin opptreden i årets MGP. Sterke farger. Vokalisten kledd i gul genser. Han vimser rundt og har periodevis problemer med å finne kamera, men han danser, har glimt i øyet og gir også mye på scenen. Får både arena og pressesenter til å klappe under sangen, og stor applaus når låta er over. 

Spådom: Krysser fingrene for han, men vanskelig å vite.

7. Ungarn: Joici Papai – Az En Apatam

Joici Papai deltok også for Ungarn i 2017, der han fikk en flott 8.plass i finale, det er spørs om han når like høyt denne gangen.  På scenen: Stemningsfull stjernehimmel og gullregn på skjermene i bakgrunnen, som blir avløst av portrettbilder av en eldre mann i bakgrunnen.  Synger barføtt. Sterk vokal. Veldig god mottagelse i presserommet.

Spådom: Sansynligvis til finalen.

8. Hviterussland: Zena – Like it

Postkort: Zena danser på et universitet i Israel. Denne jenta kan virkelig å posere å by på seg selv. På scenen: Zena er kledd i hvitt og pastellfarger. Har vært blant de aller siste på odds tabellen, men hun selger låta si godt og blir veldig godt mottatt både i arena og presserom. Minner om Britney Spears for 20 år siden. Showet er polert, med god koreografi, sterk vokal, pyro og glimt i øyet. 

Spådom: Kan overraske alle i kveld, og mot alle odds gå til finale.

 

9. Serbia: Nevena Božović – Kruna

Postkort: Nevena bli presentert dansende blant epletrær på landsbydga i Israel. På scenen: Solid fremføring og stålende vokal fra Nevena. Lang svart kjole og sølv rundt halsen. Hun ser skikkelig flott ut! LED skjermene i gulvet og på veggen bak passer glimrende til sangen. Størst applaus frem til nå i pressesenteret.

Spådom:
På grensen til finale. 

 

10. Belgia: Eliot Vassamillet – Wake up

18 år gamle Eliot Vassamillet synger Wake up for Belgia. Foto: Martin Fjellanger, Eurovision Norway

Postkort: Eliot presenteres i ørkenen, med jenter kledd i rosa rundt eg. På scenen: Kledd i svart. Svart jakke med rød krage. Dette ser veldig polert og moderne ut, bortsett fra de som står på siden og spille trommer.
Eliot er bare 16 år, og virker litt nervøs. Men han har stødig vokal, smiler fint og ser rett i kamera. Vil forhåpentligvis sjarmere mange unge jenter og gutter som sitter og ser på. Stor applaus i arena og pressesenter.

Spådom
: Forhåndsfavoritt, som dessverre må kjempe hardt om finaleplassen.

11. Georgia: Oto Nemsadze – Keep on Going

Postkort: Oto presenteres glad og dansende på et marked i Jerusalem. På scenen: Nydelig grafikk på skjermene bak, med stjernehimmel, georgiske fjell, lyn, storm og vulkanutbrudd. Denne lå helt i bunnen på oddsen, men folk i arenaen jubler allerede midt i låta. Oto har kveldens kanskje aller kraftigste stemme, med et flott mannskor i bakgrunnen blir dette både mektig, mørkt og dramatisk.

Spådom: Låten ble latterliggjort da den han vant finalen i Georgia tidligere i år, men nå kan han få revansje og gå rett til finalen. 

 

12. Australia: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Kate lå langt nede på oddsen, men gikk som en rakett mot toppen etter at folk fikk se prøvene her i Tel Aviv. Kate svever bokstavelig talt over en jordklode, sammen med to svevende dansere på hver sin side.  Kate er kledd i en lang hvit glinsende kjole. Folk jubler og synger med i pressesenteret.  Nydelig grafikk i bakgrunnen, som vi dessverre får sett litt for lite til gjennom TV ruta.

Spådom: Garantert til finale! 

 

13. Island: Hatari – Hatrið mun sigra

På scenen: Dette er mørkt, rått og seksuelt. Alle er kledd i BDSM-kostymer. Stødige vokaler fra både Mattias og Klemens. Her blir det dans, erotikk, skrik, simulert røyk og pyro. Så kan man enten hate det eller elske det. Stor applaus både i arena og pressesenter.

Spådom: Garantert til finale!

14. Estland: Victor Crone – Storm

Postkort: Kjekke Victor Crone blir presentert med solbriller på stranden, med dansende jenter og gutter i bakrunnen. På scenen: Flere legger merke til at han har en mye bedre vokal enn i den estiske finalen. Har han hatt sangtimer? Victor smiler, blinker og flørter med kamera. Rask roterende kameraføring, lyn og torden på skjermene i bakgrunnen. Han har også tatt med seg de samme spesialeffektene som han hadde i den estiske finalen. Stor applaus i presserommet, ikke så stor respons i arenaen.

Spådom: Helt i grenselandet, og godt mulig den ryker. Dessverre.

15. Portugal: Conan Osíris – Telemóveis

Conan Osíris synger om mobiltelefoner for Portugal

Postkort: Conan blir presentert dansende ved en elv. På scenen: Mørke TV-bilder, og både Conan og danseren er kledd i mørke grønne kostymer, med mørke røde mønster på skjermene i bakgrunnen. Danseren gir alt, mens vokalist Conan ikke klarer å komme gjennom TV-ruta. Skuffer litt. Funfact: Sangen handler om mobiltelefoni. Stor applaus i pressesenteret fra fansen, men det var også mange som ikke klappet.

Spådom: Elsket av mange, men usikkert om dette holder til finale. 

 

16. Hellas: Katerine Duska – Better Love

Katerine Duska er oppvokst i Montreal i Canada, men synger for moderlandet sitt i kveld. Foto: Martin Fjellanger, Eurovision Norway

Pressesenteret er fullt av elleville grekere som synger med, klapper og jubler både før, under og etter sangen. Vokalist Katerine Duska og dansere er kledd i klassisk barokk, i hvitt, gult og rosa. Rosa lys på på skjermene bak. Ser dessverre litt rotete ut på scenen, og skuffer litt.

Spådom: Mest sannsynlig til finale. 

17. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

Serhat er en tyrkisk tannlege og programleder. I kveld deltar han i Eurovision for San Marino for andre gang. Foto: Martin Fjellanger, Eurovision Norway

Postkort: Serhat vandrer blant solcellepanel, omringet av dansende rosa menn. (Ja, det er sant) På scenen: Serhat er kledd i hvitt. Morsom og leken grafikk i bakrunnen. Dette er lett, fengende og morsomt. Veldig populær i presserommet og i salen. Stor jubel.

Spådom: En gulity pleasure hos mange, men tror neppe dette går til finale. Men hvem vet, i Eurovision kan alt skje. 

Hvem tror du vil kvalifisere seg til finalen? Har du noen favoritt i denne semien?

Tekst og foto: Martin Fjellanger, Eurovison Norway

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: