25 år siden, låta med kun 24 ord vant!

I dag, onsdag 13 mai er det 25 år siden Norges andre seier i historien. Året 1995 var en del av en spesiell æra i Eurovision (den gang kalt EuroSong). Dette fordi Irland arrangerte finale for tredje året på rad etter tre strake seire. Ingen land har før vunnet tre år på rad. Det var som om Irland var blitt uslåelige, så hva skulle til for å bryte den irske trolldommen?

Mesterhjernen bak forrige norske suksess, Rolf Løvland, hadde siden 1994 vært en del av den musikalske duoen Secret Garden sammen med den irske fiolinisten Fionnuala Sherry. Kunne dette være en god kombinasjon for å lage noe unikt som nådde langt i Europa i disse tider? Rolf Løvland var i forkant av den norske finalen spesialinvitert for å komme opp med et bidrag.

Komponist Løvland, sammen med låtskriver Petter Skavland kom opp med en låt ved navn «Nocturne». Det var vågalt, et instrumentalt eldorado hvor den perfekte melodi stod i sentrum. Og vokalen? Kun 24 ord! Låten var opprinnelig ikke planlagt for Eurovision, men som en låt til albumet duoen skulle gi ut.

secret_garden_1995_2 (1)

Etter en overlegen seier i den norske Melodi Grand Prix finalen med hele 404 poeng, var det duket for Dublin, Irland og EuroSong finale nok en gang for Løvland. Det gikk ikke ubemerket hen, svenskene mente blant annet at dette ikke var en sang og burde diskvalifiseres.

På scenen i Dublin representeres Norge som nummer fem av Secret Garden med Rolf Løvland på piano/keyboard og Fionnuala Sherry på fiolin. I tillegg stilte Gunnhild Tvinnereim fra Oslo Gospel Choir som vokalist, Hans Fredrik Jacobsen spilte fløyte og Åsa Jinder spilte nøkkelharpe. Dette var ren magi, det var vakkert og det var henrivende. En fremførelse hvor de fleste lot seg drømme og føle. Det skilte seg ut, det var spesielt, men var det nok? Ville vi kunne slå Sverige og norske Jan Johansen, med vår Svenske Åsa Jinder og irske Fionnuala Sherry? Ja, det var faktisk ganske sterke reaksjoner den gang på artister som beveget seg over grensen for å «prøve lykken» for andre nasjoner.

Under avstemningen var det Norge som fikk de første 12 poeng fra Polen. Deretter var det Sverige som begynte å ta ledelsen, med Norge et lite stykke bak. Etter hvert gikk Norge opp i ledelsen, med Spania like bak. Etter det tredje siste landet, Israel, hadde stemt ble det klart at Spania ikke lenger klarte å ta igjen Norge – som hadde 25 poeng ledelse. Seieren var et faktum.

Se Norge vinner:

I ettertid av seieren var det, ifølge Rolf Løvland, kun fire stykker som møtte opp på Fornebu Lufthavn for å ta i mot vinnerne. Entusiasmen fra Bobbysocks, fra vår første seier, hadde nok dabbet litt av. I tillegg slet Eurovision på nittitallet med dalende interesse. Dette har heldigvis tatt seg opp igjen gjennom 2000 tallet.

Nocturne er en låt som lever videre. Den er tidløs, og virkelig et mesterverk vi kan være stolte av. Den fikk blant annet plass på albumet Celtic Woman – Believe,  og ble en del av lydsporet til den første Shrek filmen i 2001. Mange jeg har møtt fra rundt om i verden som ikke vet noe om Eurovision, har kjennskap til melodien og låta.

Gratulerer til Secret Garden med 25-årsjubileet! Nocturne lever godt videre, også de neste 25 årene…

 

Eurovision Norway

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: