The Big 5 – Frankrike, England , Tyskland , Spania og Italia

Hvert år har vi 5 forhåndskvalifisterte land som slipper unna semifinalene og blir sendt rett til finalen. Kontroversiellt sier noen, mens noen kaller det rettferdig da de bidrar med mest kronasjer enn alle andre land. Selve ordningen med the big 5 kom i 2004 som også var første år hvor semifinaler ble introdusert. I år er det ganske spennende da vi ser at samtlige land av the big 5 er favoritter og ligger høyt oppe på oddsen. Det er ikke så ofte at det skjer! Jeg har samlet litt info og en liten introduksjon til hvem hver artist er og hva sangen handler om, kommer lenger ned.

Frankrike : Alvan & Ahez – Fullen .

Fullen er en låt som er sunget på det keltiske språket Breton, og vil være den andre gangen frankrike sender ett bidrag hvor låten blir sunget på Breton. Sist gang frankrike sendte ett bidrag på keltisk var i 1996 og da med artisten Diwani Brugale med låta Dan Ar Braz https://www.youtube.com/watch?v=81bTMKneyo0 de endte den gang på en 19.plass med totalt 18 poeng. Låten FULLEN direkte oversatt til Norsk blir GNIST. Sangen handler om en frilynt selvstendig kvinne som gjør som hun selv ønsker og er ikke redd for å gå sine egne veier, noe som kommer frem i teksten med strofer som “A feminine shadow twirls in the light of a torch. She dances with the devil, so what?” Undertegnede elsker at dette er en låt om å være selvstendig og at man bør ta noen sjanser i livet. Ett nydelig budskap og at det er på keltisk er også forfriskende ! Håper at Frankrike klarer å sjarmere også i finalen med fyr og flammer og ender opp med en god plassering. Vi ønsker lykke til Alvan & Ahez med låten Fullen.

kilde : Esc-plus.com

England : Sam Ryder – Spaceman

I år sender Storbritannia Tik Toker Sam ryder. Sam Ryder ble valgt internt gjennom bbc og tap music til å representere Storbritannia. Låten Spaceman er skrevet av Sam Ryder selv , og grammy nominerte Amy Wadge og Max Wolfgang under COVID 19 pandemien. Låten Spaceman har mottat strålende kritikker og er blant mange oddslister , en het kandidat til å bli utropt som vinner lørdag den 14.mai. Sist gang storbritannia hadde ett favoritt stempel i Eurovision var i 1997 med katrina and the waves, som den gang gikk hele veien til topps. Spørsmålet er om space man har det som trengs for å nå helt til topps. Med spaceman har storbritannia all grunn til å være stolt da låta er tvers igjennom solid med god produksjon og en god vokal. Vi ønsker Sam Ryder og Storbritannia lykke til nå på lørdag! Uansett resultat har dere all grunn til å være stolt ved å sende dette bidraget

kilde : By Sam Ryder, Parlophone – Genius, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=70279332

Spania: Chanel – Slomo

Som vinner av Spanish national final Benidorm Fest er Chanel Terrera, artisten som har gleden av å representere Spania i år. Det blir hett det blir tempo, det blir dans. Chanel er opprinelig fra Cuba og godt vandt til store scener. Hun er mest kjent for ett tiår med musikaler , hvor vi snakker klassikere som Lion King , Bodyguards, Flashdance og Mamma Mia. I 2010 sto hun på scenen i MTV europe music awards som en av danserne til Shakira. Denne dama har scene-erfaring , fra opptredener fra låta Slomo, så er det ingen tvil på at Chanel Terrera kan danse og synge. Denne basslinja som går gjennom hele tråden er som en drøm og hun er spådd til å nå langt. Blir ikke overraska om Spania havner på topp 10 i år, da denne låta er fartsfyllt og skiller seg ut i ett sterkt balladeår .

kilde: https://eurovision.tv/

Italia : Mahmood & Blanco – Brividi

Mahmood er tilbake, mange husker kanskje hans deltagelse fra 2019 hvor han havnet på 2.plass i Tel Aviv 2019 . han er nå tilbake sammen med Blanco. Både Mahmood og Blanco er store populære artister hjemme i Italia , nå har de slått seg sammen for å fremføre låten brividi for hjemlandet sitt. I Italia har du San Remo festivalen som er ett ganske så stor tv show, hvor det er semifinaler hver uke hvor det kåres en vinner som da blir sendt til finalen, den som vinner finalen San Remo festivalen vinner også muligheten til å representere Italia i Eurovision Song Contest. Brividi er en mektig ballade som handler om å være ærlig med seg selv hva man føler selv om det at man er ærlig med følelser kan gjøre at man selv gjør seg sårbar.

Mahmood / Blanco gjør det godt på oddsen. De gjør det så bra at de kan være en mulig vinnerkandidat , Vi krysser fingrene og ønsker dem lykke til på lørdag! De kommer nok til å ende på topp 10 mest sannsynlig da dette er en sterk ballade og selv om man ikke kan italiensk så skjønner man at her er det lidenskap på scena som smitter over.

kilde: https://www.esc-plus.com/

Germany : Malik Harris – Rockstars Da den nasjonale konkurransen Germany 12 points! Med 6 artister gikk av stabelen i Januar 2022 , ble det til slutt klart at det var Malik Harris som fikk gleden av å representere Tyskland i Eurovision Song Contest 2022. Harris kommer fra en ganske så musikalsk familie hvor hans morfar var operasanger og hans mormor var pianist, hans far mestrer multinstrument og underviser i Chello. Malik Harris representerer tyskland med Låta Rockstars som handler om gode barndomsminner fra en bekymringsløs tid ifølge han selv.

Vi ønsker Malik Harris lykke til ! Kan dette være en mulig ¨Dark Horse¨ ? Den er ikke høyt oppe på oddsen , men det stoppet ikke Elena Foureira til å havne nesten på topp under selve finalen i 2018, så vi får vente å se hvordan det går!

kilde: Escunited.com

Når vi nå ser tilbake på forrige år kontra dette året, vil jeg si at the big 5 , har virkelig skjerpet seg mtp å sende mye bedre låter enn de har gjort de siste årene. Det finnes selvfølgelig unntak, men på ett generellt grunnlag imponerer alle landene og samtlige er godt oppe på odds siden. Det blir spennende å se dem live , det er først da man får ett riktig inntrykk . Det er det som er så herlig med Eurovision , man vet aldri hva som skjer og hvilket land kommer til å overraske eller ikke.

Tilslutt legger vi ved en smakebit av the big 5 rehearsals her https://www.youtube.com/watch?v=JI01Y4xXlEE

kilde: eurovisionworld.com

-Eirik Vangdal,Eurovision Norway , Mai 2022

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: