Vi trenger sterkere låter i MGP – om NRK virkelig vil vinne Eurovision

NRK har gått hardt ut og sagt at målet er å vinne Eurovison. Nå er det 10 år siden sist vi vant med Alexander Rybak og «Fairytale».

Den beste plasseringen for Norge i Eurovision, siden «Fairytale», kom i 2013. Margaret Berger fremførte «I feed you my love», og endte på en hederlig 4.plass. Deretter har Norge oppnådd to 8.plasser i 2014 og 2015. Carl Espen med «Silent Storm» & Kjetil Mørland og Debrah Scarlett «A Monster like Me».

Norge klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i 2011 og 2016. Stella Mwangi sitt bidrag «Haba Haba» og Agnete sitt bidrag «Icebreaker» kom til kort for Europa.

På hjemmebane i 2010 hadde vi kanskje for store forhåpninger til Didrik Solli-Tangen og hans » My Heart is Yours». Vi var smittet av Fairytale-feberen, og så for oss nok et år med et godt resultat. I 2012 representerte Tooji oss i Baku. Han tok Norge til finalen, men vi endte der på sisteplass.

I 2017 kom JOWST og Aleksander Walmann som et skudd i den norske finalen. De lå på bunnen av bettinglistene i tiden før Melodi Grand Prix, men til vår store glede trosset de alle dårlige spådommer og brakte bidraget «Grab The Moment» til Eurovision Song Contest. Der sikret de Norge en Topp10-plassering.

Alexander Rybak skulle igjen prøve i 2018. Han vant soleklart den norske finalen med låta «Thats how I write a song». Alexander vant også sin semifinale i Lisboa (!), men havnet på en 15.plass i finalen.

 

2019 – Hva nå? 

 

NRK har som mål å vinne Eurovision Song Contest. Det har selv kringkastingssjefen uttalt til media. Slike uttalelser går ikke upåaktet hen hos fansen. Det skaper forhåpninger, men lever NRK opp til forventningene?

Etter at NRK valgte å kutte ut delfinalene i Melodi Grand Prix, så består konkurransen kun av 10 bidrag. Det sier seg selv at sjangerbredden, som mange fans savner, uteblir.

Man kan ikke velge ut låter som favner alle musikksjangre, når utvalget er så lite. Man får ikke lenger en dansebandlåt, en countrysang, en rockelåt, et folkemusikkbidrag – eller en «hvasomhelst-låt». Man havner som oftest på poplåter. Radiovennlige låter. Slik vi så i MGP 2018. Unntaket er kanskje «humorlåter». Låter som bare det norske publikummet forstår. Låter som ikke har noen muligheter i Europa. Ei heller i den norske finalen. Låter som bare er med «for show».

NRK og Melodi Grand Prix har de siste årene fokusert veldig på å lage et «bra show», som bidrar til «god lørdagsunderholdning», og høye seertall. Med låter som folket skal stemme frem til å være Norges representant i Eurovision. Men MGP må være mer enn et underholdningsprogram på en lørdag. Det er, og skal være, en konkurranse. Med låter som holder et nivå som får Europa til å stemme på oss.

NRK har invitert folket til å sende inn sine bidrag til Melodi Grand Prix. 2019-utgaven vil bestå av bare 4 innsendte bidrag. De resterende 6 er spesialinvitert av NRK. Av 1000 bidrag så ble altså bare fire bidrag funnet verdig til en plass i vår egen nasjonale finale. Dette blir kanskje resultatet når NRK velger å ikke arrangere semifinaler i Melodi Grand Prix.

Semifinaler sikrer at folket får stemme over hva som er et godt bidrag eller ei. Det er ikke brått sikkert at de inviterte låtskriverne komponerer et bidrag som får folkets støtte – og hva da når 60% av bidragene er invitert av NRK – i en finale som folket ikke har fått være med å velge ut? Da er vi prisgitt at NRK faktisk inviterer «de rette».

I 2018-utgaven av Melodi Grand Prix, pekte det seg fort ut et par favoritter når låtene ble lansert. Den ene var vinnerlåten med Alexander Rybak. Den andre var Rebecca med låta «Who We Are». Som utfordrere ble utpekt Stella Mwangi & Alexandra Rotan med «You Got Me» og Aleksander Walmann «Talk To The Hand». Sånn ble også rekkefølgen i den norske finalen.

De andre 6 bidragene ble egentlig ikke levnet noen sjanser. For mange ble dette bidrag som kun var med på å fylle finaleplassene i MGP.

NRK vil heller ikke offentliggjøre hvem som fyller plassene fra 5-10. Dette står i sterk kontrast med alle de andre europeiske landene som arrangerer sine finaler. Kanskje NRK tenker på at ingen skal bli forbundet med å komme på sisteplass i MGP, – men sånn er nå engang konkurransen. Det er voksne folk som deltar, og da må man være forberedt på å vinne – eller tape. En større åpenhet rundt resultatet i Melodi Grand Prix mener vi er på sin plass.

Om halvannen uke så lanseres låtene til Melodi Grand Prix 2019. La oss ikke få en reprise fra fjoråret, der et fåtall av låtene skiller seg ut kvalitetsmessig fra de andre.

Flere land har nå lansert sine låter til sine nasjonale finaler, og nivået er i mange tilfeller svært høyt. Så langt dominerer moderne poplåter som like gjerne kan gjøre det godt på hitlistene, som i Eurovision. Et eksempel er Frankrike og Estland. Vi forventer også at Russland går all in etter et par års unntakstilstand. Norge kommer til å få mange sterke konkurrenter i Tel Aviv. Vi håper at årets MGP-finale har fokus på sterke låter.

Skal NRK etterleve sitt mål om å vinne Eurovision, så forventer vi at nivået på låtene i den norske finalen heves betraktelig, sammenliknet med siste års finaler. Om Norge skal ha en reell sjanse for å vinne Eurovision.

Et sceneshow må også handle om mer enn x-antall dansere på scenen. I Eurovision er reglene at det skal være maks 6 personer på scenen – inkludert artisten(e). I MGP har vi de siste årene vært vitne til at antall dansere har gjort sitt til at artistene noen ganger drukner i eget show.

Hva vi ser i MGP må være nogenlunde i samsvar med hva vi får se i Eurovision. I MGP er det lov at koret er innspilt på bånd og lydbildet blir ofte kvalitetsmessig mye bedre enn hva vi får høre i Eurovision – der det ikke er lov med innspilt vokal. Dette hørte vi også under Eurovision i 2018. Koret til Norge gjorde en formidabel jobb, men de kunne aldri konkurrere med de innspilte vokalene i MGP. Det var mer trøkk under vinnerbidraget i Oslo Spektrum, enn det var i Lisboa. Det er verdt en tanke..

Det må være lov å sette høye krav til låtene i finalen i Melodi Grand Prix. Det er kun ti plasser til rådighet, og da må det etter våre mening, være så høy kvalitet på bidragene at flere av låtene plasserer seg på hitlistene i etterkant av finalen. Bare på den måten vil Melodi Grand Prix få den statusen det fortjener: En musikkfest der artistene stiller opp med sine beste låter – og ikke med noe som er et overskuddslager av låter de ikke helt vet hva de vil gjøre med.

Låtene må være bra. Noe som folket i gata nikker til og tenker YES! Låter folk vil legge til på Spotify. Låter som er sterke nok til å stå på egne ben – også utenfor MGP.

Til sammenlikning har Ungarn 30 låter i sin konkurranse. Sverige 28. Estland 24. Frankrike 18. Alle arrangerer de også semifinaler, så folket selv får mulighet til å påvirke hvordan finalen skal se ut. Vi spurte også våre følgere om de savnet semifinalene eller ei. Hele 69% svarte at delfinalene igjen bør bli en del av Melodi Grand Prix.

De siste årene har vinnerne av Eurovision, stort sett, skilt seg ut. Enten i form av type låt. Eller show. Det har vært låter som har vært elsket eller hatet. Israel vant i 2018, og var favoritt hele veien frem til seier. Portugal skilte seg kraftig ut i 2017, og det samme kan sies om Ukraina i 2016. Låtene frembragte følelser og  engasjement – på godt og vondt.

Vi krysser fingrene for at årets Melodi Grand Prix bringer oss låter og artister som tør å gå egne veier. Låter som folk husker lengre enn de tre minuttene den fremføres.

Vi  ser frem til lanseringen av de norske låtene fredag 25.januar, og for første gang vil vi i Eurovision Norway også vurdere alle låtene.  Med oss på laget har vi fått engelske Lisa, som siden «Grab The Moment» i 2017 virkelig har fått øynene opp for Norge i Eurovision. Vi gleder oss, og selvsagt skal vi invitere DEG for å si din oppriktige mening om låtene i årets Melodi Grand Prix!

 

cropped-img_2963

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: