Og vi har en vinner

Rekorder og skape vinnere er det som gjelder – og det jagende ønsket om å bli nummer en, er på mange måter en del av folkesjela til oss nordmenn. Fordi vi vinner ofte og vi vinner i mange forskjellige grener. Vi har en rekke verdensmestere i hopp, for ikke å snakke om i langrenn der vi har en haug med verdensmestere. Marit Bjørgen og Petter Northug, for eksempel. I friidrett har vi også Ingebrigtsen-brødrene, som har gjort det meget bra. Til og med i Eurovision Song Contest har vi vunnet og det tre ganger! Det var seiershyl og ville tilstander, da Bobbysocks i 1985, Secret Garden i 1995 og Alexander Rybak i 2009 vant finalen i ESC. Når vi tror at vi kan vinne (og det gjør vi jo alltid), er det ikke rart at forventningen og spenningen er like stor hvert eneste år.

Vi som elsker denne musikkonkurransen kan vel være enige om at vi har mer eller mindre urealistiske forventninger til vårt eget bidrag hvert år. Vi skal vinne! I hvert fall må Norge komme blant de høyest rangerte på den prestisjetunge resultatlista når stemmene er talt opp. – Så har vi da også sendt mange gode sanger og dyktige artister til den europeiske finalen gjennom årenes løp og vi har oppnådd mange gode plasseringer.

Bilderesultat for margaret berger i feed you my love
Margaret Berger, I Feed You My Love 2013

Så – La oss se på denne listen:

1963: Anita Thallaugs «Solhverv», 0 poeng

1969: Kirsti Sparboes «Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli», 1 poeng

1974: Anne Karine Strøms «Hvor er du?»/«The First Day of Love», 3 poeng

1976: Anne Karine Strøms «Mata Hari», 7 poeng

1978: Jahn Teigens «Mil etter mil», 0 poeng.

1981: Finn Kalviks «Aldri i livet», 0 poeng

1990: Ketil Stokkans «Brandenburger Tor», 8 poeng

1997: Tor Endresens «San Francisco», 0 poeng

2001: Haldor Lægreids «On My Own», 3 poeng

2004: Knut Anders Sørums «High», 3 poeng

2012: Toojis «Stay», 7 poeng

Listen viser alle de elleve (!) sisteplassene som vi kan skilte med i Eurovision-sammenheng. For den som ikke vet det, kan vi informere om at Norge har rekorden i flest sisteplasser i finalen i Eurovision Song Contest. Ikke noe annet land i Europa har tapt i ESC så mange ganger. Det bør vi faktisk være stolte av. Vi utmerker oss på mange områder, vi nordmenn.

Blant disse bunnoteringene, er det verdt å merke seg at en og samme person fra Norge kan vise til jumboplassen i Eurovision Song Contest to ganger. Anne Karine Strøm kom på sisteplass to av de tre gangene hun deltok på 70-tallet, – det er en rekord i seg selv. Riktignok er det Jahn Teigen som har deltatt flest ganger i Melodi Grand Prix, med sine 14 representasjoner der. Det ble dog ikke mer enn en sisteplass på han. Til gjengjeld fikk han ikke et eneste poeng!

Bilderesultat for jahn teigen melodi grand prix
Inger Lise Rypdal og Jahn Teigen med Voodoo 1976

Ikke bare kan vi vise til at Norge er det landet som har flest sisteplasser. Vi er også det eneste landet noensinne som har fått 0 poeng hele fire ganger i den europeiske finalen. Som det seiers-elskende folket vi er så gjelder det å snu det positivt. En rekord er jo en rekord. Vi kan derfor trygt slå fast at uansett hvordan det går i dette årets Eurovision Song Contest, så er vi allerede en vinner!

Relatert bilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: